DIÓKIFLI (kato-b receptje)
25 dkg diót mozsárban durvára törünk, 4 tojásfehérjét 25 dkg porcukorral jól felverünk, gőz fölött hozzáadva a diót addig verjük, amíg jó sűrű massza lesz belőle.
Hagyjuk kihűlni. Evőkanálnyi adagot darált dióban megforgatunk, kiflire formázzuk és zsírozott-lisztezett tepsibe rakjuk.
Forróra előmelegített sütőben lassú tűzön sütjük, inkább szárítjuk.
ZSERBÓ (kato-b receptje)
50 dkg lisztet 25 dkg vajjal elmorzsolunk. Hozzáadunk 3 evőkanál porcukrot, 2 tojássárgáját, 1 egész tojást és 1,5 dl tejben megfuttatott 2 dkg élesztőt, jól összegyúrjuk. 4 cipóra osztjuk és vékony (kb. 3 mm) lapokat nyújtunk belőle.
Zsírozott tepsibe teszünk egy lapot, megkenjük barackízzel és megszórjuk a töltelék harmadával ( töltelék : 25 dkg darált dióhoz 25 dkg porcukrot és 1 cs. vaníliás cukrot keverünk), a beszórt tölteléket meglocsoljuk rummal, rá a következő lap, stb.
Ha elkészült a tepsiben hagyjuk kelni egy órát. Kb. 180 C-on, sütjük, előmelegített sütőben.
Ha kihűlt, csokládémázzal vonjuk be.
Célszerű előző nap elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek. Sokáig eláll.
OMLÓS-ZSÍROS TÉSZTA ALAP (jazmin_5 receptje)
40dkg liszt
1Ráma kocka EGY ÉJSZAKÁRA HŰTŐBE!
10dkg cukor
1db tojás
1csg sütőpor
pici só
A lisztbe só, porcukor és sütőpor, majd összegyúrom a hűtőből időben kivett ráma kockával és a tojással. Ilyenkor nehéz lenne dolgozni vele, a viszonylag lágy vaj miatt.
Borítós sütihez ketté osztom a tésztát, én ezt zománcos tepsibe /35x30/ sütöm, amit kibélelek sütőpapírral. Két lap közte töltelék!
Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb.20-25 percig sütöm. Mielőtt sütőbe tenném villával a felső tésztalapot megszurkálom.
Remélem sikerül és ízleni fog. Bárkinek, bármi kérdése lenne, várom.
A mák töltelékem ebbe a tésztába 40-50dkg darált mák, 2db alma reszelve, vaníliás cukor és cukor ízlés szerint.