TÚRÓTORTA (bastet receptje)
½ kg túró , 5 tojás , 10-15 dkg margarin , 15 dkg cukor, 5 evőkanál gríz, mazsola, 2-3 vaniliás cukor, citromhéj
A tojások fehérjét felverni, a túrót a sárgájával , olvasztott margarinnal , cukorral összekeverni , belereszelni a citrom héját, összekeverni a habbal. A végén a grízt belekeverni. Mazsola elhagyható. Forró sütőbe tenni. Világosra sütni.
A cukor mennyisége növelhető vagy csökkenthető ízlésnek megfelelően.
Hidegen , melegen egyaránt nagyon jó!
RÁKÓCZI TÚRÓS (veghzs receptje)
Hozzávalók (-):
Tetejére:
4 tojásfehérje
12 dkg kristálycukor
néhány csepp citromlé
Krémhez:
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
4 púpos evőkanál porcukor
3 tojássárgája
35 dkg túró
Tésztához:
1 tojássárgája
4 dkg cukor
7 dkg margarin
12 dkg liszt
Elkészítése:
Összegyúrom a tésztához valókat, és egy kis tepsibe nyomkodom. A sütőben félig megsütöm. A túrót összekeverem a tojások sárgájával, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával és a vaníliás cukorral. Ha nagyon száraz a túró 1-2 evőkanál tejfölt is adok hozzá. Ha kicsit hígabb lesz a krém az nem baj, mert a tojássárgája megköti sülés közben, de a krém nem lesz annyira száraz. A félig megsült tésztára öntöm és visszateszem a sütőbe. Közben a tojásfehérjéket felverem a cukorral és pár csepp citromlével, és a megsült túrókrémre simítom. Ismét visszateszem a sütőbe, de már csak kb. 100 °C-on sütöm, szárítom. Kihűlés után vizes késsel lehet szeletelni.